Hi ha persones que pensen que la tòfona és bona perquè és cara, però en realitat és al contrari: la tòfona és cara perquè és bona.
“La simplicitat es la sofisticació suprema”
No es necessiten grans elaboracions per degustar i gaudir de la tòfona negra. És molt fàcil cuinar-la. De fet, la millor manera d’apreciar-la és sola, laminada o ratllada, amb oli d’oliva i sal. Per no parar de sucar pa!
Una altra forma d’apreciar al màxim el seu aroma és rascar-la directament sobre el pa torrat acabat de sortir de la torradora. A més a més, també se’n pot ratllar o laminar per sobre. La calor ajuda a treure-li el màxim d’aroma, per això és important fer-ho amb el pa ben calent. S’afegeix oli d’oliva i sal al gust, i llestos!
La tòfona lliga perfectament amb pasta, formatges, carns, fins i tot peix. És important afegir-la al final de l’elaboració perquè mantingui tot el sabor i l’aroma. Un excés de cocció els pot eliminar. En canvi, si l’afegim amb el plat ja preparat, la calor en potenciarà i en ressaltarà l’aroma i el sabor.
Un aliment amb el que combinen molt bé les tòfones són els ous. Podem trufar els ous posant-los en un recipient hermètic amb les tòfones. La closca de l’ou és porosa i permet que l’aroma de la tòfona penetri a l’interior. S’han de deixar en contacte un mínim de 24 hores i ja tindrem els ous trufats!
Un plat senzill, clàssic i alhora especial són els ous ferrats trufats. No es necessita gran quantitat de tòfona, però cal que els ous hagin estat trufats prèviament un mínim de 24 hores. Espectacular!
L´únic límit que existeix amb la tòfona és el de la pròpia imaginació. Per això aquí us proposem algunes recomanacions, cortesia del restaurant Apicius de València: